Občina Cankova Občina Cankova

Informacije javnega značaja

Kontakt

Občina Cankova
Cankova 25
9261 Cankova

T: 02/540-93-70 – centrala
T: 02/540-93-77 – župan
T: 02/540-93-72 – direktor
F: 02/540-93-78

E: tajnistvo@obcina-cankova.si
I: www.cankova.si


Občina Cankova - Facebook

 

Delovni čas Občinske uprave

Ponedeljek:   od 7. do 15. ure
Torek: od 7. do 15. ure
Sreda: od 7. do 17. ure
Četrtek: od 7. do 14. ure
Petek:

od 7. do 14. ure

 

Uradne ure Občinske uprave

Ponedeljek:   od 7. do 15. ure
Torek: od 7. do 15. ure
Sreda: od 7. do 17. ure
Četrtek: od 7. do 14. ure
Petek:

od 7. do 14. ure

 
 Malica:           od 10. do 10.30 ure

 

Uradne ure župana:

Četrtek:         od 11. do 13. ure

 

 

16 April 2014 Arhiv

Okus po divjem

Popestrimo vsakdanjo spomladansko  prehrano z dobrotami iz narave. Divja zelenjava s travnikov in gozdov je lahko pravo gastronomsko doživetje, ki obenem zagotavlja številne zdravju koristne snovi. Pa še poceni je. Nabrana v neokrnjeni naravi divja zelenjava je še kako dobrodošla v prehrani.   Poskusimo in se prepričajmo.  V spomladanskem času priporočam regrat, čemaž, koprive…


S svojo finim rahlo grenkim okusom prinaša regrat osvežitev v spomladansko prehrano.  Regrat je bogat z vlakninami, vsebuje vitamine A, B in C, železo,  veliko kalija in drugih mineralov, flavonoide ter druge zdravju prijazne snovi. Iz regrata lahko pripravimo okusne in zdrave solate. Na primer: solato z regratom in krompirjem; solato z regratom, krompirjem in fižolom; solato z regratom, rdečo čebulo, kumaro in koruzo; solato z regratom, grenivko in kumaro; solata z regratom, pomarančo, orehi in parmezanom; solato z regratom, krompirjem in olivami; solato z regratom, paradižnikom in avokadom…… To je samo nekaj primerov okusnih in zdravih solat iz regrata. Za bolj slavnostne priložnosti solate okrasimo z regratovimi cvetovi. Zakaj ne bi poskusili regratove juhe? Pripravimo jo zelo enostavno, tako da dušimo čebulo, dodamo kocke krompirja, prilijemo piščančjo juho, čez nekaj časa pa dodamo narezan regrat.  Juho obogatimo z naribanim parmezanom. 


V spomladanskem času je v naši prehrani dobrodošel tudi čemaž oziroma divji česen. Užitna je cela rastlina, od gomolja do stebla, listov in celo cvetov. Čemaž med drugim vsebuje flavonoide, vitamine  in rudnine, ki ugodno vplivajo na zdravje.  Dobrodošel  je  v prehrani pri zvišanem holesterolu. Najbolje je, da ga uživamo svežega. Iz čemaža lahko naredimo namaz, juho, preliv za solato, dodamo ga v različne solate, h krompirju, v rižoto, mesno omako… S količino čemaža v prehrani ne pretiravajmo. 


V prehrano vključimo tudi mlade koprive. Le pri nabiranju bodimo previdni (zaščitimo roke). Koprive so bogate s C vitaminom, vsebujejo še vitamin B2,  karoten (provitamin A) in pantotensko kislino.  Prav tako vsebujejo rudnine: železo, magnezij, kalij, fosfor. Možnosti za priprave jedi s koprivami je veliko, uporaba pa podobna kot pri špinači in blitvi. Dodamo jih lahko kuhanemu krompirju, polenti ali zelenjavi, iz njih skuhamo juhe in enolončnice, uporabimo kot prilogo, z njimi napolnimo zavitke ali pa jih vmešamo v rižoto. Izkoristimo priložnost, ki nam jo ponuja narava in obogatimo svojo prehrano. Priloženi recepti naj nam bodo v navdih.


Spomladanska juha

60 dag olupljenega krompirja   
1 čebula
3 žlice olivnega olja
7 dl piščančje ali zelenjavne juhe
10 dag polnozrnatega prepečenca ali rženega kruha
pest čemaža
sol
4 dag ribanega parmezana
Na 2 žlicah olja dušimo sesekljano čebulo, dodamo na kocke narezan krompir, zalijemo z juho, solimo in kuhamo. Ko je kuhano, dodamo kruh, pustimo 2-3 minute ter zmešamo s paličnim mešalnikom. Odstavimo z ognja in dodamo sesekljan čemaž. Dodamo preostalo žlica olja. Premešamo. Postrežemo s parmezanom
 

Polenta  s koprivo

15 dag kopriv
20 dag polente
20 dag skute
5 dag ribanega sira (najboljše parmezan)
2 žlici olja
Koprive kratek čas prevremo, odcedimo in sesekljamo. Zavremo vodo, blago solimo in dodamo polento.  Proti koncu dodamo koprive. Ves čas mešamo. Ko je jed gotova primešamo zdrobljeno skuto in riban sir. 


 
Žličniki z čemažem

25 dag ostre moke
2 žlici jogurta
1 dl vode (po potrebi)
2 jajci
Sol
Pest čemaža
2 žlici sezamovih semen
1 žlica olja
Sesekljamo čemaž, dodamo jajci, sol in mrzlo vodo. Dobro premešamo. Dodamo moko in dobro premešamo. Pustimo na hladnem 2 uri. Z žličko naredimo žličnike in jih skuhamo. Odcedimo. Na segreto olje damo sezam ter prelijemo po žličnikih. 

 

prim. mag Branislava Belović, dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje

Koledar dogodkov

December 2021
P T S Č P S N
« Nov   Jan »
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Zemljevid

Občina Cankova v Sloveniji

Krajevni urad Cankova

Krajevni urad Cankova

obratuje ob torkih in četrtkih,

med 8. in 15. uro.

 

Podrobne informacije

o delovnem času 

Krajevnega urada Cankova

dobite pri matičarki

tel. št. (02) 513-12-74,

na Upravni enoti Murska Sobota

tel. št. (02) 513 11 11

ali na Občini Cankova,

tel. št. (02) 540-93-70.


Preberi več