Občina Cankova Občina Cankova

Informacije javnega značaja

Kontakt

Občina Cankova
Cankova 25
9261 Cankova

T: 02/540-93-70 – tajništvo
T: 02/540-93-77 – župan
F: 02/540-93-78

E: tajnistvo@obcina-cankova.si
I: www.cankova.si


Občina Cankova - Facebook

 

Delovni čas Občinske uprave

Ponedeljek:   od 7. do 15. ure
Torek: od 7. do 15. ure
Sreda: od 7. do 17. ure
Četrtek: od 7. do 15. ure
Petek:

od 7. do 13. ure

 

Uradne ure Občinske uprave

Ponedeljek:   od 7. do 15. ure
Torek: od 7. do 15. ure
Sreda: od 7. do 17. ure
Četrtek: od 7. do 15. ure
Petek:

od 7. do 13. ure

 
 Malica:          od 10. do 10.30 ure

 

 

 

20 Maj 2011 Arhiv

Otvoritev vodnjaka v parku na Cankovi

Helios v 60-tih občinah pomagal obnoviti 70 krajevnih vodnjakov 

 

V središču cankovskega parka smo danes z odprtjem novega vodnjaka začeli praznovanje 7. občinskega praznika Občine Cankova. V občini smo se na podlagi strokovnih priporočil odločili za postavitev nekdanjega vodnjaka na vzvod, saj je to prava posebnost Panonske nižine in ga imajo le še redki. V 13-letih delovanja Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda, je to že 70. obnovljeni vodnjak v 60. slovenski občini, na Goričkem pa že 10. obnovljeni vodni vir v 9. občinah. Vrednost postavitve vodnjaka in ureditev okolice je znašala okoli 6.000 evrov, od tega je Helios prispeval 2.300 evrov. Prejšnji teden se je z objavo rezultatov uradno zaključil letošnji razpis Heliosovega sklada, kjer so izmed 25 prijavljenih projektov izbrali pet vodnjakov za letošnjo obnovo. Izbrane so bile občine Dol pri Ljubljani, Šmarješke Toplice, Gorenja vas, Vojnik in Muta. Na odprtje čakata še vodnjaka iz lanskega razpisa v Občini Borovnica in Tišina.

Prireditev in kulturni program je pripravila OŠ Cankova. Učenka Mateja Hari pa je predstavila projektno nalogo Turistično vodna učna pot Kaplja, ki povezuje vodnjak in kulturne spomenike.

Prvotno je v drugi polovici 19. stol. na območju trga stal vodnjak na vzvod ali »stüdenec na čigo«. Ti vodnjaki so bili sestavljeni iz pokončnega in prečnega droga, na katerem je kljuka za drog z vedrom. Pri dviganju polnega vedra vode je v pomoč obtežen del prečnega droga. V prvi polovici 20. stol. pa se na trgu omenja vodnjak na železno črpalko. V spomin na vaški studenec Občina Cankova še vedno hrani lepo oblikovano izlivno cev.

Vodnjak oz. studenec se danes nahaja v parku v središču Cankove, v bližini občine, osnovne šole, vrtca, cerkve in gasilskega doma. Prvotni vodnjak, globine 7 metrov, izvira še iz fevdalnih grofovskih časov. Ker je vodnjak po preureditvi parka lociran tik ob cesti smo morali izvesti premik vodnjaka za 15 metrov, vodo pa iz izvira premostiti s črpalko in cevmi pod zemljo. Pri izlivu je dodan lesen škaf, iz katerega kaplja voda in simbolizira kapljanje oz. »conkanje« vode.  Obnova je trajala tri tedne, sodelovalo pa je več obrtnikov in mojstrov. Leseno konstrukcijo je postavilo Tesarstvo Franc Geder s.p. iz Gornjih Črnec. Ob odprtju smo pripravili tudi zloženko o vodnjaku, načrtujemo pa še postavitev informacijske table, saj je središče Cankove priljubljeno počivališče za kolesarje in druge obiskovalce. Cankova se predstavlja tudi kot zahodna vstopna vrata v vedno bolj prepoznaven in obiskovan Krajinski park Goričko. Obiskovalci si tu ogledajo park, cerkev sv. Jožefa, kipa dveh pomembnih oseb, duhovnika Jožefa Borovnjaka in jezikoslovca dr. Avgusta Pavla, ter starodavno Vilo Vogler, kjer se nahaja tudi turistično-informativna pisarna.

Turistični vodiči vedno poudarijo simbolni pomen vode oz. vodnjaka za Cankovo in s tem pojasnijo izvor imena Cankova, ki je nastalo iz besede »conkati« kar pomeni kapljati. Iz vodnjaka je bilo venomer slišati kapljanje oz. »conkanje« vode. Kraj se v virih sicer prvič omenja 1212. leta, imenovan kot kraj »ob mrzlem studencu«, oz. nemško Kaltenbrunn ali madžarsko Hidegkút. Območje občine je del Krajinskega parka Goričko, kjer veljajo določila NATURA 2000. Občina Cankova je že leta 2004 sodelovala s Heliosom pri obnovi slovenskih krajevnih vodnjakov, kjer smo takrat obnovili 29. vodnjak, Stüdenec v Fuks grabi v Korovcih.

Kot je na otvoritvi povedala Andreja Roš iz Heliosa »je 70. obnovljeni vodni vir v trinajstih letih delovanja Heliosovega sklada v Sloveniji prav poseben praznik, tako za Helios kot tudi za Občino Cankova, saj je po letu 2004, po obnovi studenca v Fuks grabi, to že drugi obnovljeni vodnjak. Ob visokem jubileju lahko trdimo, da so prav vsi akterji Heliosov projekt odkrili in spoznali, da gre za »projekt z dušo« in ga kot takšnega sprejeli. Tudi Občina Cankova je s svojim sodelovanjem pri tem dodala v slovenskem prostoru svoj prispevek k varovanju in ohranjanju čistih voda in ohranjanju bogate kulturne in naravne dediščine. Tovrstna partnerstva so dober primer ozaveščanja in približevanja okoljskih tem lokalnim prebivalcem, še posebej mlajšim, ki preko vodnih učnih poti pri tem aktivno sodelujejo. Projekt je spodbuda in obveza, da lahko nekaj dobrega skupaj naredimo, spremenimo in ohranimo za zanamce.«

S strani MOP-a pri projektu sodeluje že od leta 1998 dr. Mitja Bricelj, ki je izpostavil »da je projekt obnove krajevnih in vaških vodnjakov izrednega pomena za lokalne skupnosti, zaradi zavedanja pomena lokalnih vodnih virov in njihove skrbne rabe. Danes, v obdobju velikih podnebnih sprememb, nam narava neodgovorna ravnanja v preteklosti že boleče vrača, saj so obstoječi konvencionalni vodni viri podvrženi velikim pritiskom in spremembam v vodnem režimu in splošno nevarnostjo onesnaženja. Zato so lokalni vodni viri strateškega pomena za ohranitev kakovosti življenja in preživetja v prihodnje. Brez aktivnega sodelovanja in odgovornosti lokalnih skupnosti, ta cilj ne more biti dosežen. Dolgoletni partnerski projekt Heliosovega sklada to sodelovanje vzpodbuja in je primer dobre prakse, ki bi moral zaživeti širše.«

V okviru Heliosovega sklada, ki sta ga leta 1998 ustanovila poslovni sistem Helios in Ministrstvo za okolje in prostor, je to že 70. obnovljeni vodnjak v 60. slovenski občini. Na Goričkoem je bilo s pomočjo Heliosovega sklada obnovljenih 10. vodnih virov v 9. občinah: Šalovci, Gornji Petrovci, Dobrovnik, Kuzma, Cankova (2x), Moravske Toplice (2x), Hodoš in Rogašovci. Heliosov sklad za ohranjanje čistih slovenskih voda se financira iz deleža od prodaje okolju prijaznih premazov blagovne znamke HELIOS: Bori, Tessarol in Ideal - http://www.helios.si/slo.

Koledar dogodkov

Junij 2024
P T S Č P S N
« Maj   Jul »
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Zemljevid

Občina Cankova v Sloveniji

Koledar prireditev

Krajevni urad Cankova

Krajevni urad Cankova
je odprt ob torkih in četrtkih.

Uradne ure so od 8.00 do 12.00 in
od 13.00 do 15.00.

 

Podrobne informacije

dobite na tel. št. (02) 513 12 74,

ali na Upravni enoti Murska Sobota

tel. št. (02) 513 11 11,

ali na Občini Cankova,

tel. št. (02) 540-93-70.


Preberi več