Občina Cankova Občina Cankova

Informacije javnega značaja

Kontakt

Občina Cankova
Cankova 25
9261 Cankova

T: 02/540-93-70 – tajništvo
T: 02/540-93-77 – župan
F: 02/540-93-78

E: tajnistvo@obcina-cankova.si
I: www.cankova.si


Občina Cankova - Facebook

 

Delovni čas Občinske uprave

Ponedeljek:   od 7. do 15. ure
Torek: od 7. do 15. ure
Sreda: od 7. do 17. ure
Četrtek: od 7. do 15. ure
Petek:

od 7. do 13. ure

 

Uradne ure Občinske uprave

Ponedeljek:   od 7. do 15. ure
Torek: od 7. do 15. ure
Sreda: od 7. do 17. ure
Četrtek: od 7. do 15. ure
Petek:

od 7. do 13. ure

 
 Malica:          od 10. do 10.30 ure

 

 

 

7 Marec 2017 Arhiv

Presejalni zdravstveni programi

Presejanje je učinkovita javnozdravstvena metoda s katero skušamo z izbranimi diagnostičnimi postopki odkriti bolezen v njeni zgodnji fazi, preden se njeni znaki opazno izrazijo. Takrat je mogoče bolezen zdraviti z enostavnejšimi postopki, zdravljenje pa je tudi uspešnejše. Žal pa je število bolezni, katere imajo v svojem poteku izraženo predklinično fazo hkrati pa so na voljo tudi ustrezni postopki zdravljenja v zgodnji fazi, omejeno.
Zelo znani presejalni programi so sistematski pregledi, ki se jih udeležujejo otroci in mladostniki. Največkrat pa ob omembi presejalnih programov pomislimo na presejalne programe za rakasta obolenja.
V Sloveniji potekajo trije presejalni programi, ki ustrezajo zahtevnim kriterijem izvajanja teh programov. To so program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in  raka materničnega vratu ZORA, program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka debelega črevesa in danke Svit in program zgodnjega odkrivanja raka dojke – Dora , ki pa se žal trenutno še ne odvija v naši regiji.
Program Zora je namenjen ženskam med 20-64 letom starosti, ki so vsake tri leta povabljene, da pri svojem ginekologu opravijo pregled z brisom materničnega vratu. Program Dora je namenjen ženskam med 50. in 69. letom starosti, ki so vabljene, da v diagnostičnem centru vsaki dve leti opravijo mamografski pregled. Tretji program- Svit, ki je edini program namenjen tudi moškim je namenjen prebivalcem Slovenije med 50. in 74. letom starosti, ki so vabljeni, da vsaki dve leti opravijo preprost test na prikrito krvavitev v blatu.
 Pregledanost žensk v tri-letnem obdobju v Pomurski regiji je z 69% nekoliko nižja od pregledanosti žensk v Sloveniji, ki znaša 72%.  Ženske, ki živijo v obmejnem področju z Avstrijo in Madžarsko in ženske po 50. letu starosti se slabo odzivajo na vabila v program Zora. Čeprav rak materničnega vratu ni pogosta bolezen, pa je le ta huda in močno prizadene ženke v rodni dobi. Pa ne govorimo o smrti zaradi tega,  kajti rak se odkrije tudi pri mlajših ženskah do tridesetega leta starosti. Zdravljenje, posebej kirurško, lahko pusti posledice na rodnost oziroma nosečnost. Raziskave Onkološkega inštituta so pokazale, da je večina primerov raka materničnega vratu bila pri ženskah, ki se niso redno udeleževale programa Zora. Zato je udeležba v takem programu še posebno pomembna.
Rak materničnega vratu je v veliki večini primerov povezan z okužbo s humanimi virusi papiloma oziroma virusi HPV. Posebnost je, da obstaja cepivo, s katerim je mogoče preprečiti nastanek tako usodne bolezni kot je rak materničnega vratu in drugih s HPV virusoma povezanih bolezni. Ravno prejšnji teden so vodilni strokovnjaki z Onkološkega inštituta in Medicinske fakultete v Ljubljani na strokovnem srečanju za izvajalce programa Zora v naši regiji, izpostavili , da je to cepljenje  varno in  učinkovito. V Sloveniji je zastonj in je namenjeno deklicam v šestem razredu osnovne šole, za ostale je samoplačniško.
Program Svit je  namenjen moškim in ženskam. Razlike, ki jih med spoloma pogosto opazimo tudi na drugih področjih povezanih z zdravim načinom življenja in skrbjo za zdravje se kažejo tudi v podatkih o odzivnosti na vabila v Svitov program. V Pomurski regiji se je v letu 2016 vabilu v program odzvalo skoraj dve tetini vabljenih žensk in le nekaj več kot 56% moških.  Odzivnost pa se ne razlikuje samo glede na spol, ampak tudi na glede na prebivališče, saj je ta v posameznih pomurskih občinah celo pod 50 %.
Nezavedanje o problemu raka debelega črevesa in danke in strah pred nadaljnjimi diagnostičnimi, postopki  strah pred morebitno slabšo diagnozo,  skupaj s pomanjkanjem informacij so najverjetneje največji razlogi za nižjo udeležbo. V letu 2016 negativni izid je bil prisoten pri skoraj 93% oseb. Pri tistih, ki pa so bili napoteni na nadaljnje postopke pa so bile pogosto odkrite spremembe, ki predstavljajo večje tveganje za nastanek raka in opravljeno ustrezno zdravljenje. S tem se je preprečil nastanek resnejše bolezni in pomembno izboljšala kvaliteta življenja.
Udeležba v presejalnih programih je koristna za zdravje posameznikov. Število tistih, ki se udeležujejo preventivnih pregledov narašča. Očitno se zavedanje o njihovi koristnosti zvišuje. Vabimo in prosimo , tiste z dobrimi izkušnjami, da podelijo svoje mnenje s sorodniki, sosedi, prijatelji, kajti osebna dobra  izkušnja je najboljše  priporočilo.

Martin Ranfl dr.dent. med., spec.
Tatjana Krajnc Nikolić, dr.med., spec., MScPH (UK)
Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota

Koledar dogodkov

Junij 2024
P T S Č P S N
« Maj   Jul »
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Zemljevid

Občina Cankova v Sloveniji

Koledar prireditev

Krajevni urad Cankova

Krajevni urad Cankova
je odprt ob torkih in četrtkih.

Uradne ure so od 8.00 do 12.00 in
od 13.00 do 15.00.

 

Podrobne informacije

dobite na tel. št. (02) 513 12 74,

ali na Upravni enoti Murska Sobota

tel. št. (02) 513 11 11,

ali na Občini Cankova,

tel. št. (02) 540-93-70.


Preberi več