Informacije javnega značaja
Kontakt
Občina Cankova
Cankova 25
9261 Cankova
T: 02/540-93-70 – tajništvo
T: 02/540-93-77 – župan
F: 02/540-93-78
E: tajnistvo@obcina-cankova.si
I: www.cankova.si
Delovni čas Občinske uprave
Ponedeljek: | od 7. do 15. ure |
Torek: | od 7. do 15. ure |
Sreda: | od 7. do 17. ure |
Četrtek: | od 7. do 15. ure |
Petek: |
od 7. do 13. ure |
Uradne ure Občinske uprave
Ponedeljek: | od 7. do 15. ure |
Torek: | od 7. do 15. ure |
Sreda: | od 7. do 17. ure |
Četrtek: | od 7. do 15. ure |
Petek: |
od 7. do 13. ure |
Malica: od 10. do 10.30 ure
6 Januar 2015 Arhiv
Gospodarno ravnanje z biološkimi odpadki
Uredba o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom (UL RS št. 39/10, 17.05.2010) predpisuje za gospodinjstva strogo ločevanje biološko razgradljivih kuhinjskih odpadkov in zelenega vrtnega odpada od ostalih komunalnih odpadkov. Ista uredba zavezuje tudi nosilce gostinske dejavnosti na področju kuhinjskih odpadkov.
Oddaja kuhinjskih odpadkov iz gostinstva samo pooblaščenemu zbiralcu
Povzročitelj kuhinjskih odpadkov iz gostinstva mora ne glede na kraj razdelitve obrokov zagotoviti, da se vsi kuhinjski odpadki, ki nastanejo pri pripravi hrane in ostanki, ki nastanejo po zaužitju obrokov na kraju njihove razdelitve, zbirajo ločeno od drugih odpadkov in pred oddajo pooblaščenemu zbiralcu začasno shranjujejo v za to namenjenem zabojniku ali posodi v skladu s predpisi, ki urejajo higieno živil.
Kuhinjske odpadke je PREPOVEDANO MEŠATI z drugimi odpadki (npr. z mešanimi komunalnimi odpadki in drugimi ločeno zbranimi frakcijami, vključno z zelenim vrtnim odpadom), če je zaradi mešanja onemogočena njihova predelava v skladu s predpisom, ki ureja obdelavo biološko razgradljivih odpadkov. Prav tako jih je PREPOVEDANO rezati, drobiti ali MLETI ter redčiti z namenom, da se z odpadno vodo odvajajo v javno kanalizacijo, greznice, nepretočne greznice ali neposredno v vode.
Tudi povzročitelji bioloških odpadkov iz gospodinjstev imajo zakonske obveznosti
Povzročitelj odpadkov iz gospodinjstva mora hišno kompostirati kuhinjske odpadke in zeleni vrtni odpad v hišnem kompostniku. Tisti, ki ne kompostira kuhinjskih odpadkov in zelenega vrtnega odpada sam, mora te odpadke prepuščati izvajalcu javne službe proti plačilu v posebnem zabojniku na način, določen s predpisi lokalne skupnosti. S kompostiranjem nastane polnovredni humus, ki ga lahko koristno uporabite na domačem vrtu, cvetlični gredici, sadovnjaku ali vinogradu.
Povzročitelj odpadkov iz gospodinjstva mora lastne kuhinjske odpadke in zeleni vrtni odpad do hišnega kompostiranja ali prepustitve izvajalcu javne službe hraniti ločeno, tako da se ne mešajo z drugimi odpadki in jih je možno hišno kompostirati ali predelati v skladu s predpisom, ki ureja obdelavo biološko razgradljivih odpadkov. MEŠANJE KUHINJSKIH ODPADKOV IZ GOSPODINJSTVA IN ZELENEGA VRTNEGA ODPADA Z DRUGIMI KOMUNALNIMI ODPADKI JE PREPOVEDANO!
Podjetje Saubermacher-Komunala Murska Sobota d.o.o., Noršinska ulica 12, Murska Sobota nudi možnost nakupa 400 l in 600 l hišnih kompostnikov iz plastičnega in lesenega materiala.
Postavitev hišnega kompostnika
Za postavitev hišnega kompostnika na vrtu izberemo polsenčen ali senčen prostor, zavarovan pred vetrom in lahko dostopen. Hišni kompostnik naj ima neposreden stik s tlemi in naj bo z vseh strani primerno prezračen. Postavi se ga tako, da ne povzroča motenj (npr. smradu) na sosednjih zemljiščih. Ta osnovna pravila so primerna za vse običajne sisteme, ne glede na to ali so odprti iz lesa ali žičnati ali pa plastični zaprti hišni kompostniki.
Tehnika pravilnega hišnega kompostiranja
Hišni kompostnik mora imeti neposreden stik s tlemi. Osnovna plast zdrobljenih vej poskrbi za dobro zračenje od spodaj in preprečuje zastajanje vode. Za optimalen razkrojni proces je pomembna zadostna ponudba kisika, ki jo dosežemo tako, da se suhi strukturni material (veje in zeleni obrez) in vlažni nestrukturni material (trava, kuhinjski odpadki) vedno med seboj mešajo. Kuhinjske odpadke in ostanke hrane je potrebno takoj prekriti z listjem, zemljo, travo ali rahlo zagrebsti, da preprečimo neprijetne vonjave in ne privabljamo neželenih gostov kot so podgane ali ptiči. V procesu razgradnje, ki poteka pri 50°C - 60°C, mikroorganizmi, bakterije in glive proizvajajo humus in hranilne snovi, za kar pa potrebujejo določeno vlago. V času daljše poletne suše je priporočljivo vlaženje kompostnega kupa. Ko je hišni kompostnik poln oziroma po približno pol leta, njegovo vsebino preložimo. S tem ga prezračimo in pospešimo razkroj. Dozorel kompost presejemo s sitom z odprtinami 15 do 20 mm, preostanek uporabimo za nadaljnji razkroj kot strukturni material.
Kaj sodi med odpadke, primerne za kompostiranje?
Zeleni vrtni odpad, zlasti:
odpadno vejevje,
trava,
listje,
stara zemlja lončnic,
rože,
plevel,
gnilo sadje,
stelja malih rastlinojedih živali,
lesni pepel.
Kuhinjski odpadki, zlasti:
zelenjavni in sadni odpadki vseh vrst,
jajčne lupine,
kavna usedlina,
filter vrečke,
pokvarjeni prehrambni izdelki brez embalaže,
kuhani ostanki hrane, ki niso v tekočem stanju,
papirnati robčki, brisače in papirnate vrečke.
Za dodatne informacije nas pokličite na telefonsko številko 02 526 84 50 ali nam pišite na elektronski naslov info@saubermacher-komunala.si.
Ustvarjamo zdravo okolje, za vas in skupaj z vami.
Koledar dogodkov
Koledar prireditev
Koristne povezave
Krajevni urad Cankova
Krajevni urad Cankova
je odprt ob torkih in četrtkih.
Uradne ure so od 8.00 do 12.00 in
od 13.00 do 15.00.
Podrobne informacije
dobite na tel. št. (02) 513 12 74,
ali na Upravni enoti Murska Sobota
tel. št. (02) 513 11 11,
ali na Občini Cankova,
tel. št. (02) 540-93-70.