Informacije javnega značaja
Kontakt
Občina Cankova
Cankova 25
9261 Cankova
T: 02/540-93-70 – tajništvo
T: 02/540-93-77 – župan
F: 02/540-93-78
E: tajnistvo@obcina-cankova.si
I: www.cankova.si
Delovni čas Občinske uprave
Ponedeljek: | od 7. do 15. ure |
Torek: | od 7. do 15. ure |
Sreda: | od 7. do 17. ure |
Četrtek: | od 7. do 15. ure |
Petek: |
od 7. do 13. ure |
Uradne ure Občinske uprave
Ponedeljek: | od 7. do 15. ure |
Torek: | od 7. do 15. ure |
Sreda: | od 7. do 17. ure |
Četrtek: | od 7. do 15. ure |
Petek: |
od 7. do 13. ure |
Malica: od 10. do 10.30 ure
16 April 2014 Arhiv
Okus po divjem
Popestrimo vsakdanjo spomladansko prehrano z dobrotami iz narave. Divja zelenjava s travnikov in gozdov je lahko pravo gastronomsko doživetje, ki obenem zagotavlja številne zdravju koristne snovi. Pa še poceni je. Nabrana v neokrnjeni naravi divja zelenjava je še kako dobrodošla v prehrani. Poskusimo in se prepričajmo. V spomladanskem času priporočam regrat, čemaž, koprive…
S svojo finim rahlo grenkim okusom prinaša regrat osvežitev v spomladansko prehrano. Regrat je bogat z vlakninami, vsebuje vitamine A, B in C, železo, veliko kalija in drugih mineralov, flavonoide ter druge zdravju prijazne snovi. Iz regrata lahko pripravimo okusne in zdrave solate. Na primer: solato z regratom in krompirjem; solato z regratom, krompirjem in fižolom; solato z regratom, rdečo čebulo, kumaro in koruzo; solato z regratom, grenivko in kumaro; solata z regratom, pomarančo, orehi in parmezanom; solato z regratom, krompirjem in olivami; solato z regratom, paradižnikom in avokadom…… To je samo nekaj primerov okusnih in zdravih solat iz regrata. Za bolj slavnostne priložnosti solate okrasimo z regratovimi cvetovi. Zakaj ne bi poskusili regratove juhe? Pripravimo jo zelo enostavno, tako da dušimo čebulo, dodamo kocke krompirja, prilijemo piščančjo juho, čez nekaj časa pa dodamo narezan regrat. Juho obogatimo z naribanim parmezanom.
V spomladanskem času je v naši prehrani dobrodošel tudi čemaž oziroma divji česen. Užitna je cela rastlina, od gomolja do stebla, listov in celo cvetov. Čemaž med drugim vsebuje flavonoide, vitamine in rudnine, ki ugodno vplivajo na zdravje. Dobrodošel je v prehrani pri zvišanem holesterolu. Najbolje je, da ga uživamo svežega. Iz čemaža lahko naredimo namaz, juho, preliv za solato, dodamo ga v različne solate, h krompirju, v rižoto, mesno omako… S količino čemaža v prehrani ne pretiravajmo.
V prehrano vključimo tudi mlade koprive. Le pri nabiranju bodimo previdni (zaščitimo roke). Koprive so bogate s C vitaminom, vsebujejo še vitamin B2, karoten (provitamin A) in pantotensko kislino. Prav tako vsebujejo rudnine: železo, magnezij, kalij, fosfor. Možnosti za priprave jedi s koprivami je veliko, uporaba pa podobna kot pri špinači in blitvi. Dodamo jih lahko kuhanemu krompirju, polenti ali zelenjavi, iz njih skuhamo juhe in enolončnice, uporabimo kot prilogo, z njimi napolnimo zavitke ali pa jih vmešamo v rižoto. Izkoristimo priložnost, ki nam jo ponuja narava in obogatimo svojo prehrano. Priloženi recepti naj nam bodo v navdih.
Spomladanska juha
60 dag olupljenega krompirja
1 čebula
3 žlice olivnega olja
7 dl piščančje ali zelenjavne juhe
10 dag polnozrnatega prepečenca ali rženega kruha
pest čemaža
sol
4 dag ribanega parmezana
Na 2 žlicah olja dušimo sesekljano čebulo, dodamo na kocke narezan krompir, zalijemo z juho, solimo in kuhamo. Ko je kuhano, dodamo kruh, pustimo 2-3 minute ter zmešamo s paličnim mešalnikom. Odstavimo z ognja in dodamo sesekljan čemaž. Dodamo preostalo žlica olja. Premešamo. Postrežemo s parmezanom
Polenta s koprivo
15 dag kopriv
20 dag polente
20 dag skute
5 dag ribanega sira (najboljše parmezan)
2 žlici olja
Koprive kratek čas prevremo, odcedimo in sesekljamo. Zavremo vodo, blago solimo in dodamo polento. Proti koncu dodamo koprive. Ves čas mešamo. Ko je jed gotova primešamo zdrobljeno skuto in riban sir.
Žličniki z čemažem
25 dag ostre moke
2 žlici jogurta
1 dl vode (po potrebi)
2 jajci
Sol
Pest čemaža
2 žlici sezamovih semen
1 žlica olja
Sesekljamo čemaž, dodamo jajci, sol in mrzlo vodo. Dobro premešamo. Dodamo moko in dobro premešamo. Pustimo na hladnem 2 uri. Z žličko naredimo žličnike in jih skuhamo. Odcedimo. Na segreto olje damo sezam ter prelijemo po žličnikih.
prim. mag Branislava Belović, dr. med.
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Koledar dogodkov
Koledar prireditev
Koristne povezave
Krajevni urad Cankova
Krajevni urad Cankova
je odprt ob torkih in četrtkih.
Uradne ure so od 8.00 do 12.00 in
od 13.00 do 15.00.
Podrobne informacije
dobite na tel. št. (02) 513 12 74,
ali na Upravni enoti Murska Sobota
tel. št. (02) 513 11 11,
ali na Občini Cankova,
tel. št. (02) 540-93-70.